Resepi Kerabu Mangga Sarawak Hidangan Istimewa

By Jovie J - 9/11/2021

 


BAHAN - BAHAN :

  • 3 biji mangga manis ( dicincang )
  • Sedikit belacan
  • Sejemput ikan bilis
  • 3-4 biji cili padi ( ikut tahap kepedasan masing-masing )
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Gula
  • 2 helai daun kunyit


CARA MEMBUATNYA :

  • Belacan, ikan bilis dan cili ditumbuk halus sehingga ikan bilis agak hancur.
  • Mangga dicincang halus.
  • Bahan yang telah ditumbuk digaulkan sekali dalam mangga dan kacau rata.
  • Perasakan dengan gula, secubit garam dan sedikit aji.
  • Daun kunyit dihiris halus dan digaulkan sekali hingga rata. Lagi banyak daun kunyit, lagi sedap!






Nah, inilah resepi Sarawak. Boleh cuba dengan rujukan ini.

P/s : Kerabu mangga ini hendaklah rasa manis kepedas-pedasan!







Kredit to : Ibu Resepi

  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih kerana sudi baca. Sila tinggalkan komen ya ^^