BAHAN - BAHAN :
- 3 biji mangga manis ( dicincang )
- Sedikit belacan
- Sejemput ikan bilis
- 3-4 biji cili padi ( ikut tahap kepedasan masing-masing )
- Garam
- Ajinomoto
- Gula
- 2 helai daun kunyit
CARA MEMBUATNYA :
- Belacan, ikan bilis dan cili ditumbuk halus sehingga ikan bilis agak hancur.
- Mangga dicincang halus.
- Bahan yang telah ditumbuk digaulkan sekali dalam mangga dan kacau rata.
- Perasakan dengan gula, secubit garam dan sedikit aji.
- Daun kunyit dihiris halus dan digaulkan sekali hingga rata. Lagi banyak daun kunyit, lagi sedap!
Nah, inilah resepi Sarawak. Boleh cuba dengan rujukan ini.
P/s : Kerabu mangga ini hendaklah rasa manis kepedas-pedasan!
Kredit to : Ibu Resepi
0 comments
Terima kasih kerana sudi baca. Sila tinggalkan komen ya ^^