Cucur Udang
Jom cuba masak cucur. Pastinya sajian paling sesuai dimakan sewaktu minum petang.
BAHAN - BAHAN :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 camca besar baking powder ( Disatukan dan diayak )
- 1/4 cawan gula halus
- 1 biji telur, pukul sedikit
- 1/2 cawan isi durian, lecek halus
- 1 1/2 cawan air ( atau secukupnya )
- Secubit garam
CARA PENYEDIAAN :
- Satukan semua bahan-bahan di atas, kecuali air, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Rehatkan 10 minit.
- Panaskan minyak dan goreng seperti cucur biasa, guna 1 camca besar adunan untuk sebiji cucur, goreng 10-12 kali sekali buat, bergantung pada saiz kuali. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
Kredit to : Resepi Sedap
0 comments
Terima kasih kerana sudi baca. Sila tinggalkan komen ya ^^