Buat Sendiri Korean Garlic Cheese Bread | Korean Street Food

By Jovie J - 7/11/2021


KOREAN GARLIC CHEESE BREAD ( KOREAN STREET FOOD )


Resepi Roti :
 
50 gram gula
1 sudu yis
120 ml susu segar sejuk ( fresh milk )
40 ml air
60 gram susu segar ( sejuk )
Sebiji telur sejuk ( Gred B )
350 gram tepung roti ( high protein )
Sedikit garam
50 gram majerin

Campur semua bahan kecil kecuali marjerin. Uli sehingga cantik dan baru masukan marjerin.
Uli sampai elastik.
Bila sudah sebati, tutup doh dengan plastik / kain selama 30 minit.
Kemudian, timbang setiap satu 90 gram, bulatkan dan biarkan ia mengembang dua kali ganda. 
Kemudian, boleh terus bakar, suhu 180 darjah celsius selama 20 minit ( kalau guna oven ).


Resepi Cream Cheese :

200 gram cheese tatura
20 gram gula halus
20 ml susu segar 

Sebatikan semua bahan sehingga berkrim dan masukkan dalam piping bag.


Resepi Garlic Butter Sauce :

150 gram mentega ( cairkan )
45 gram / 8 ulas bawang putih ( cincang halus )
20 gram gula
1 biji telur ( Gred B )
20 gram susu segar
1/2 sdb Oregano
2 sdb mayonis
3 sdb parsley kering 

Sebatikan semua bahan.



CARA 2 ( RUJUK VIDEO )

Roti belah tiga ( akan jadi dua bahagian )
Piping cream cheese pada setiap belahan roti
'Siram' roti dalam garlic sauce 






Kredit to : ROZEK TV


  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih kerana sudi baca. Sila tinggalkan komen ya ^^