KOREAN GARLIC CHEESE BREAD ( KOREAN STREET FOOD )
Resepi Roti :
50 gram gula
1 sudu yis
120 ml susu segar sejuk ( fresh milk )
40 ml air
60 gram susu segar ( sejuk )
Sebiji telur sejuk ( Gred B )
350 gram tepung roti ( high protein )
Sedikit garam
50 gram majerin
Campur semua bahan kecil kecuali marjerin. Uli sehingga cantik dan baru masukan marjerin.
Uli sampai elastik.
Bila sudah sebati, tutup doh dengan plastik / kain selama 30 minit.
Kemudian, timbang setiap satu 90 gram, bulatkan dan biarkan ia mengembang dua kali ganda.
Kemudian, boleh terus bakar, suhu 180 darjah celsius selama 20 minit ( kalau guna oven ).
Resepi Cream Cheese :
200 gram cheese tatura
20 gram gula halus
20 ml susu segar
Sebatikan semua bahan sehingga berkrim dan masukkan dalam piping bag.
Resepi Garlic Butter Sauce :
150 gram mentega ( cairkan )
45 gram / 8 ulas bawang putih ( cincang halus )
20 gram gula
1 biji telur ( Gred B )
20 gram susu segar
1/2 sdb Oregano
2 sdb mayonis
3 sdb parsley kering
Sebatikan semua bahan.
CARA 2 ( RUJUK VIDEO )
Roti belah tiga ( akan jadi dua bahagian )
Piping cream cheese pada setiap belahan roti
'Siram' roti dalam garlic sauce
Kredit to : ROZEK TV
0 comments
Terima kasih kerana sudi baca. Sila tinggalkan komen ya ^^